cow, calf, black angus, farm, cattle, animal, mammal, nature, pasture, beef, livestock, rural, paddock, grass, countryside, black angus, black angus, black angus, black angus, black angus

System Quality Meat Program (QMP) – kluczowa rola certyfikacji mięsa w eksporcie i łańcuchu dostaw

QMP (Quality Meat Program) to system certyfikacji mięsa wołowego opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) i zatwierdzony prze Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obejmuje wszystkie etapy produkcji: od chowu i hodowli bydła, przez produkcję pasz, transport, ubój, aż po finalny produkt dostępny dla konsumenta.

Smiling woman in sunglasses enjoying a sunny day in a strawberry field, holding full baskets.

Certyfikacja Rolnictwa Ekologicznego – Wymagania, Proces i Realne Korzyści dla Gospodarstw

Wzrost świadomości konsumenckiej, zmiany klimatyczne i potrzeba bardziej zrównoważonego podejścia do produkcji żywności sprawiają, że rolnictwo ekologiczne staje się nie tylko alternatywą, ale realną odpowiedzią na wyzwania współczesnego sektora rolnego. Wprowadzenie ekologicznych metod produkcji wiąże się jednak z koniecznością spełnienia szeregu wymagań oraz przejścia procesu certyfikacji, który potwierdza zgodność gospodarstwa z przepisami unijnymi i krajowymi.

Flat lay of an Easter card with pussy willow branches and pink ribbon on a white background.

ORGANIZACJA PRACY BIURA ECO2 W OKRESIE ŚWIĄTECZNYM

Uprzejmie informujemy, że w dniach 18 oraz 22 kwietnia 2025 roku nasze biuro będzie funkcjonować w skróconym czasie pracy: Ze względu na skrócony czas pracy, w powyższych terminach będziemy dostępni wyłącznie pod jednym numerem telefonu: 604 291 214 (pozostałe linie nie będą aktywne). Dziękujemy za Państwa wyrozumiałość i przepraszamy za ewentualne niedogodności.

pig, farms, journey, pig, pig, pig, pig, pig

Pryszczyca – aktualizacja sytuacji w Polsce w 2025 roku i środki zapobiegawcze

Pryszczyca – aktualizacja sytuacji w Polsce w 2025 roku i środki zapobiegawcze Pryszczyca (ang. foot-and-mouth disease – FMD) to groźna choroba zakaźna zwierząt, która może mieć poważne konsekwencje zarówno dla zdrowia hodowlanych zwierząt, jak i dla gospodarki rolnej. Choroba ta, wywoływana przez wirus pryszczycy, jest szczególnie niebezpieczna dla zwierząt przeżuwających, w tym bydła, owiec i trzody chlewnej. Od momentu pojawienia się ognisk pryszczycy w Polsce, władze

conference, lecture, classroom, seminar, training, meeting, conference, lecture, seminar, seminar, seminar, training, meeting, meeting, meeting, meeting, meeting

Szkolenie z zakresu Metodyk Integrowanej Produkcji Roślin

Serdecznie zapraszamy do udziału w szkoleniu na temat Metodyk obowiązujących w Integrowanej Produkcji Roślin, które poprowadzą ich współautorzy. Spotkanie odbędzie się w Suwałkach (Hotel LOFT ul. Generała Kazimierza Pułaskiego 24K, 16-400 Suwałki). Planowany czas trwania szkolenia: 10:00-15:00. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt z organizatorem szkolenia, Panem Robertem Szczęsnym (tel. 608395862, 87 5630193, e-mail: robertszczesny@agrodoradztwo.eu).

Stanowisko PZPBM w sprawie prowadzenia kontroli na miejscu w Systemie QMP w sytuacji zagrożenia pryszczycą

Uprzejmie informujemy, iż w dniu 4 kwietnia 2025 Administrator Systemu QMP – PZPBM, wystosował stanowisko w sprawie prowadzenia kontroli z zakresu Systemu Quality Meat Program uwzgledniające zagrożenie spowodowane pryszczycą. Szczegółowe informacje znajdują się w załączonej Decyzji Prezesa Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego nr 1/04/2025 z dnia 02.04.2025r. oraz w piśmie L.dz.172/PZPBM/2025. Nasza Jednostka Certyfikująca eCO2 sp. z o.o. w całej rozciągłości zastosuje się do ww. pism,

Scroll to Top