QAFP (Quality Assurance for Food Products)

QAFP (Quality Assurance for Food Products) – CO TO JEST?

QAFP  to krajowy system jakości żywności opracowany z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Obejmuje on cały łańcuch produkcyjny, realizując koncepcję „od pola do stołu”, standaryzując tym samym drogę, jaką żywność pokonuje od rolnika do konsumenta.

CZY WARTO PRZYSTĄPIĆ DO SYSTEMU?

Uczestnictwo w systemie QAFP może przynieść wiele korzyści tj.:

  • pełna identyfikacja i identyfikowalność produktów na każdym etapie,
  • wytwarzanie produktów charakteryzujących się wysoką jakością oraz bezpieczeństwem zdrowotnym,
  • troska o dobrostan zwierząt oraz środowisko, wzrost zaufania konsumentów do hodowców, producentów i dystrybutorów.
  • wsparcie finansowe w ramach „Ekoschematu: Dobrostan zwierząt”. Certyfikat QAFP znosi degresywność w tym działaniu.

ZAKRES CERTYFIKACJI

Aktualnie system obejmuje swoim zakresem poniższe zeszyty branżowe:

a. akredytowane 

  • Zeszyt branżowy: „Kulinarne mięso wieprzowe. Wymagania produkcyjne i jakościowe”. 
  • Zeszyt branżowy: „Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka. Wymagania produkcyjne i jakościowe”. 
  • Zeszyt branżowy: „Wędliny. Wymagania produkcyjne i jakościowe”.

b. nieakredytowane 

  • Zeszyt branżowy: „Konserwy. Wymagania produkcyjne i jakościowe”. 
  • Zeszyt branżowy: „Mięso mielone. Wymagania produkcyjne i jakościowe”. 
  • Zeszyt branżowy: „Wyroby mięsne na grilla lub do pieczenia. Wymagania produkcyjne i jakościowe”.

OD CZEGO ZACZĄĆ?

  • Producent, który jest zainteresowany uczestnictwem w systemie QAFP powinien zapoznać się z „Wymaganiami dla systemu QAFP – część ogólna” oraz zeszytami branżowymi (zakładka „Do pobrania”).
  • Istotne jest również zapoznanie z Programem PR04: „Program certyfikacji w Systemie QAFP” oraz Cennikiem QAFP (znajdują się w zakładce „Do pobrania”). Dokumenty te zawierają szczegółowe wymogi Jednostki certyfikującej eCO2 w zakresie prowadzonego procesu certyfikacji.
  • Następnym krokiem jest wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego do Administratora Systemu (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego) lub zrobienie tego za pośrednictwem Jednostki eCO2.
  • Do Jednostki należy również przesłać wypełniony wniosek o certyfikację znajdujący się w zakładce „Dokumentacja zgłoszeniowa”, wraz z niezbędnymi załącznikami, w wersji papierowej na adres pocztowy: 10-416 Olsztyn, ul. Towarowa 9/101 lub elektronicznej (podpisanej podpisem kwalifikowanym) na adres: zgloszenie@eco2cert.pl.
  • Do wniosku przekazywanego do Jednostki należy dołączyć dowód wpłaty pierwszej raty (opłata podstawowa). Wpłatę tę należy dokonać zgodnie z cennikiem, na numer konta bankowego: 17 1050 1764 1000 0090 8221 9941.

GDZIE SZUKAĆ INFORMACJI?

Wszelkie informacje dotyczące procesu certyfikacji, płatności oraz niezbędnych do zgłoszenia dokumentów znajdują się w zakładce „DO POBRANIA”.

Więcej informacji na stronach:

Zapraszamy do zgłaszania się do naszej jednostki. W przypadku pytań prosimy o kontakt. 

DO POBRANIA

INNA DOKUMENTACJA

WYMAGANIA SYSTEMOWE

ZESZYTY BRANŻOWE

AKREDYTOWANE

NIEAKREDYTOWANE